Ronozyme WX- ksilanaza
Ronozyme WX- ksilanaza predstavlja enzim Ksilanazu koji ima primenu u ishrani nepreživara (svinje i živina) u čijim su obrocima zastupljene žitarice kao što su pšenica, kukuruz, raž, tritikale... koje imaju u svojoj NSP (ne skrobni polisaharidi) strukturi povećano učešće arabinoksilana (u NSP strukturi kukuruza arabinoksilan je zastupljen preko 60%).
Arabinoksilan kao jedna od frakcija NSP (ne skrobni polisaharidi) predstavlja strukturni ugljeni hidrat koji ulazi u sastav ćelijskih zidova biljaka. U sastav NSP pored arabinoksilana ulazi još nekoliko različitih frakcija: celuloza, hemiceluloza (arabinoksilan, ksilan, glukan...) i pektin.
Arabinoksilan se javlja u rastvorljivoj i nerastvorljivoj formi u zavisnosti od veličine i strukture molekularnog lanca. Rastvorljivi arabinoksilan svojim prisustvom povećava viskoznost crevnog sadržaja i na taj način otežava usvajanje hranjivih materija. Povećani viskozitet crevnog sadržaja takođe predstavlja pogodnu sredinu za razvoj patogene mikroflore (Salmonela i drugi patogeni mikroorganizmi) što može da naruši zdravstveni status životinje, pored toga kod živine je prisutan i problem mokre i lepljive prostirke. Nerastvorljivi arabinoksilan svojim prisustvom sprečava endogene enzime životinje da dopru do supstrata i tako otežava proces varenja hrane (blokiranje varenja).
Ronozyme WX je trenutno jedina ksilanaza koja razlaže i nerastvorljivu frakciju arabinoksilana. Ta specifičnost izdvaja je kao enzim koji se efikasno koristi i kod smeša na bazi kukuruza. Ronozyme WX (CT) predstavlja granulisanu formu enzima ksilanaze koja se odlikuje kao i svi drugi enzimi firme DSM izuzetnom stabilnošću (ph stabilnost i termostabilnost) i predstavlja najtermostabilniju ksilanazu na tržištu - CT forma (Coated-obložen, Thermostable-termostabilan) izdržava temperaturne režime od 95°C i pri tome zadržava preko 80% enzimske aktivnosti.
Faktori poboljšanja svarljivosti metaboličke energije i proteina koji se dobijaju primenom Ronozyme WX kod žitarica imaju sledeće vrednosti:
- Pšenica - 6% povećan sadržaj metaboličke energije
- Ječam - 8% povećan sadržaj metaboličke energije
- Tritikale - 6% povećan sadržaj metaboličke energije
- Raž - 5% povećan sadržaj metaboličke energije
- Ovas - 5% povećan sadržaj metaboličke energije
- Kukuruz - 6% povećan sadržaj metaboličke energije
Poboljšanje iskoristivosti proteina kod gore pomenutih hraniva primenom Ronozyme WX iznosi 2-3%.
Povećanje profitabilnosti i kvaliteta proizvodnje
Primenom enzima Ronozyme WX u ishrani životinja troškovi ishrane se snižavaju zahvaljujući poboljšanju vrednosti metaboličke energije kao i poboljšanju u svarljivim proteinima. Dodavanjem 150-200 grama Ronozyme WX na 1 tonu gotove hrane (smeše na bazi žitarica koje imaju veći sadržaj arabinoksilana - pšenica, kukuruz, raž, tritikale...) postižu se poboljšanja u prirastu i konverziji od 8-9% kod živine i svinja. Najnovija istraživanja DSM-a izdvajaju dobijene rezultate kod smeša na bazi kukuruza i soje, gde se kombinacijom 150 grama Ronozyme WX i 100 grama Ronozyme VP dobijaju osetna poboljšanja u prirastu i konverziji kod svinja i živine. Još jedna specifičnost ovog enzima je omogućavanje upotrebe žitarica odmah posle žetve (uz povećano doziranje od 100 grama).
Pored ekonomskog efekta koji se dobija usled poboljšanja samih proizvodnih rezultata u toku proizvodnje (poboljšavanjem svarljivosti), do ukupnog ekonomskog efekta dolazi se i zahvaljujući smanjenom viskozitetu crevnog sadržaja, smanjenjem patogene mikroflore, eliminisanjem mokre i prljave prostirke kod živine.
Pakovanje: 20 kg.
Uslovi skladištenja i rok upotrebe: Deklarisana aktivnost Ronozyma WX je očuvana u roku od 12 meseci od datuma proizvodnje na temperaturi ispod 25 °C i najmanje 24 meseca od datuma proizvodnje na temperaturi ispod 5 °C, kada je proizvod skladišten u neotvorenim pakovanjima. Produženo skladištenje na temperaturi iznad 30 °C treba izbegavati.
Proizvođač: DSM Nutritional Products Europe Ltd.