Teksturirani sojini proteini proizvode se savremenim postupkom ekstrudiranja našeg obezmaščenog sojinog brašna visokim, u mlevenih ljuspica, komadića i kriški. Izvor su proteina, tj. esencijalnih-aminokiselina kao i minerala i vitamina koji su značajni za ceo metabolizam.Anti-nutritivni faktori se deaktiviraju pravilinom termičkom obradom i na taj način povećavaju iskoristivost proteina. Teksturan sojini protein je proizvod koji ima visoku hranljivu i biološku vrednost.
Teksturirani sojin protein ima visoku sposobnost upijanja vodeno- masnih i mesnih sokova povećavajući stabilnost prehrambenog sistema sprečavajući odvajanje masti i ima antioksidativne efekte. Proizvod karakteriše strukturna stabilnost koji ostaje nepromenjena tokom kuvanja i hidratacije, sterilizacije i sečenja.
Hemiske karakteristike: | Sastav | Tipične vrednosti % | Garantovane vrednosti % |
---|---|---|---|
Protein (N * 625) | % | 53,0 | min. 51 |
Voda | % | 7,0 | max. 8,0 |
Mast | % | 1,0 | max 1,5 |
Celuloza | % | 3,5 | max 3,5 |
Pepeo | % | 6,5 | max 6,5 |
PDI (Index rastvorivosti proteina) |
% | 39,5 |
* Računato na suvu materiju
Naziv proizvoda | Granulacija | Boja | Tipična moć upijanja % |
---|---|---|---|
Texpro - N (ljuspice) |
1,0 - 4,0 mm min 85% |
prirodna | 350 |
Texpro - R (ljuspice) | 1,0 - 4,0 mm min 85% |
crvena (boja mesa) | 350 |
Texpro - N (ljuspice) | 0,075 - 1,0 mm min 85% |
prirodna | 300 |
Texpro - R (ljuspice) | 0,075 - 1,0 mm min 85% |
crvena (boja mesa) | 300 |
Texpro - H komadići | 5,0 - 20 mm min 85% |
prirodna | 220 |
Texpro - N odresci | 40 - 80 mm min 85% |
prirodna | 200 |
Upotreba:
- Mesna industrija
- Konditorska industrija
- Za upotrebu u domaćinstvu
KLJUČNE PREDNOSTI:
- Pruža teksturu nalik na meso
- Prijatnog neutralnog ukusa
- Smanjuje skupljanje i poboljšava oblik, zadržava primenu za mleveno meso
- Prehrambena i ekonomična funkcija