BIOPRO 30
Punomasno umereno tostovano meko sojino brašno (Biopro 30) se proizvodi od zdrave, oljuštene soje, posebnim hidrotermičkim tretmanom u toku koga se ne odstranjuje ulje. Hidrotermički tretman sojinog zrna obezbeđuje proizvod visoke hranljive i biološke vrednosti sa inaktiviranim antinutritivnim faktorima, bez upotrebe hemijskih reagenasa, čime se povećava iskoristljivost proteina. Pored toga, prirodan odnos visokovrednih proteina, sojinog ulja, lecitina, minerala i vitamina rastvorljivih u mastima, ostaje nenarušen.
Biopro 30 je značajan zbog svojih funkcionalnih osobina: emulgovanja, stabilizovanja, vezivanja i zadržavanja vode, sprečavanja užeglosti masti – usled prirodno visokog sadžaja tokoferola. Upotrebom brašna Biopro 30 povećava se hranljiva vrednost, poboljšavaju organoleptička svojstva, kao i orživost finalnog proizvoda. U pekarskoj industriji se koristi u količinama od 15 – 20%, računato na količinu pšeničnog brašna, zavisno od namene proizvoda (visokoproteinski hleb, hleb za dijabetičare itd.)
Dodavanjem Biopro 30 u hleb povećava se ekonomičnost, zbog korišćenja veće količine vode pri formiranju zamese, poboljšanja hranljive vrednosti, kvaliteta i boje kore. U konditorskoj industriji koristi se kao dodatak za poboljšanje hranljive vrednosti i kvaliteta konditorskih proizvoda, u količinam do 10%. Upotreba Biopro 30 utiče na smanjenu potrošnju jaja i masti, poboljšava raspodelu masti i šećera.
Hemijski sastav
Vlaga | Protein | Masti | Pepeo | Celuloza |
---|---|---|---|---|
3,5% | 41% | 25% | 5% | 2% |
Upotreba: Biopro 30 se koristi u konditorskoj industriji
Karakteristike:
- Visoka svarljivost
- Visok nivo proteina izuzetnog kvaliteta
- Visok nivo esencijalnih aminokiselina
- Visok nivo masti
- Dobar emulgator i stabilizator
- Dobro antioksidativno delovanje
Efekti:
- Poboljšava hranljivu vrednost
- Poboljšava organoleptička svojsva proizvoda
- Poboljšava održivost finalnog proizvoda
Reference: Pip Novi Sad