Obezmašćeno tostovano sojino brašno - BIOPRO 10
Obezmašćeno tostovano sojino brašno je proizvod dobijen savremenim procesom prerade sojinog zrna sa visokim sadrzajem proteina. Nase brasno je izuzetan izvor proteina odnosno esencijalnih aminokiselina i zaštitnih materija-minerala i vitamina značajnih za celokupan metabolizam. Anti nutritivni faktori se deaktiviraju prilikom određene termičke obrade i na taj nacin povećava se iskoristljivost proteina. Obezmašćeno tostovano sojino brašno ima visoku hranljivu i biološku vrednost, a njegova funkcionalna svojstva (emulgovanje i stabilizovanje, visoka moc apsorpcije i vezivanja vode, apsorbovanja masti, dispergovanja, lakog umrezavanja, poboljšavanja strukture krajnjeg proizvoda i antioksidativnog delovanja) korisna su u finalnom procesu proizvodnje.
Primena proizvoda
Industrijska prerada mesa
BIOPRO 10 tostovano sojino brašno se kao proteinski emulgator koristi u procesima prerade mesa zbog vezivanja vode, emulgovanja i ukupnog stabilizovanja kod mesno-masne emulzije. Može se koristiti u suvom ili hidriranom stanju, gde se na jedan deo brašna dodaje tri dela vode (1 : 3). BIOPRO 10 tostovano sojino brašno se može koristiti i kao funkcionalni dodatak zbog svojih emulgujućih i želirajućih svojstava i kao punilac odnosno zamena za belančevine životinjskog porekla. Uobičajeno doziranje u finalne proizvode je 2-4%.
Društvena ishrana
Za pripremu jela u društvenoj ishrani pšeničnom brašnu je poželjno dodati do 10% sojinog brašna u cilju obogaćivanja proteinima, esencijalnim aminokiselinama, mineralima i dijetalnim vlaknima. Od ove mešavine se pripremaju sledeća jela: kisela testa, pite, pogačice, krofne, palačinke itd.
Dijetetika i farmaceutika
BIOPRO 10 sojino brašno se koristi u proizvodnji različitih dijetetskih proizvoda za dopunsku ishranu sportista i rekreativaca, kao i za proizvodnju različitih prehrambenih proizvoda od kojih se očekuje dijetetski efekat (suve mešavine, hleb, peciva, konditorski proizvodi, testenine itd.)
Hemijske karakteristike: | Sastav | Tipične vrednosti % | Garantovane vrednosti % |
---|---|---|---|
Protein (N * 625) | % | 51,0 | min. 50 |
Voda | % | 7 | max. 8,0 |
Masti | % | 1,5 | max 2,0 |
Celuloza | % | 2,0 | 3,5 |
Pepeo | % | 6 | max 2,0 |
PDI (Indeks rastvorivosti proteina u vodi) * Racunato na suvu materiju |
% | 20-35 | 10-35 |
Primena:
- Mesna industrija
- Konditorska industrija
- Za upotrebu u domaćinstvu
- Dijetetska industrija i farmacija
Granulacija |
---|
0,2-0,84 mm - min 90% |
0,84-1,68 mm - min 90% |